Prepúšťanie v Tatraľane má viacero dôvodov

09.11.2009 Kežmarok

Kežmarok 9. novembra (TASR) - Kežmarská spoločnosť Tatraľan, s. r. o, ktorá koncom septembra prijala na svojom zasadnutí rozhodnutie o zastavení hlavnej činnosti výroby k 28. februáru 2010, má podľa slov jej výkonného ...
Ako dnes uviedol pre TASR, najväčším problémom je nutnosť okamžitého vrátenia kontokorentných úverov niektorým finančným inštitúciám, a to z dôvodu zaradenia textilného a odevného priemyslu do tzv. rizikového odvetvia. Finančná situácia v spoločnosti je teda veľmi ťažká.
\"Plánujeme ukončiť pracovný pomer so 74 zamestnancami, ide o pracovníkov vo výrobe a o 14 technicko-hospodárskych pracovníkov, \" avizoval Sokolák.
Problémom je stále sa zhoršujúca situácia v textilnom priemysle v rámci celej Európy. Nepridáva k tomu ani nová mena, pretože ako Sokolák skonštatoval, euro prinieslo zhoršenie exportu. Išlo až o 30-% pokles, čo pre firmu, ktorá je postavená na vývoze, znamená značné problémy.
Komplikácie prinieslo aj zvýšenie minimálnej mzdy o 4,2 %, ktoré sa automaticky kalkulovalo do cien výrobkov, s čím neboli zahraniční klienti spokojní.
Vysoké ceny energií za posledný rok firme taktiež nepridali, ale aspoň v tomto by mala nastať zmena. Ako uviedol Sokolák, v súčasnosti je podpísaná nová zmluva s dodávateľmi, ktorá má platiť od nového roku. V nej sa znížili ceny plynu o 30 % a ceny elektrickej energie o 20 %.
\"Z dôvodu neistých dodatkov zmlúv s ministerstvom obrany pre našich odberateľov špeciálnych tkanín je taktiež neistá situácia aj pre nás, \" skonštatoval Sokolák. Doposiaľ nevedia, koľko prostriedkov zo štátneho rozpočtu pôjde práve na špeciálne oblečenie pre vojakov.
\"Tieto nepriaznivé vplyvy už dlhší čas spôsobujú v našej spoločnosti neefektívny a nerovnomerný chod výroby, ako aj ďalšie problémy s tým spojené, \" zhodnotil.
Spoločnosť sa v súčasnosti stále snaží o to, aby sa stala dovozcom špeciálnych tkanín aj pre Českú armádu.
Sokolák zdôraznil, že firma sa zatvárať nebude, v prípade potreby sa bude výroba centralizovať v Českej republike, kde má majiteľ a konateľ spoločnosti ďalšie pobočky. Finálna výroba, ako je napr. potlač, však bude naďalej realizovaná v Kežmarku. Po zastavení časti textilnej výroby k uvedenému termínu bude spoločnosť pokračovať v ďalších aktivitách, a to najmä vo výrobe technických textílií na oddelení Tatratex, v distribúcii energií v rámci areálu spoločnosti Tatraľan, s.r.o. , a v plnej obchodnej činnosti.
Situáciu v podtatranskom regióne komplikuje aj hromadné prepúšťanie, ktoré ešte koncom októbra nahlásila firma zo Starej Ľubovne. Ako TASR informoval Miroslav Redaj z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, dohromady prepustia 47 zamestnancov z oblasti zámočníctva. Miera nezamestnanosti v okrese Stará Ľubovňa stúpla na 12,83 %, čo je nárast oproti minulému roku o 1323 nezamestnaných.
V Popradskom okrese taktiež narástol počet ľudí bez práce, v súčasnosti ich tu je 7296, čo značí 11,03-% mieru nezamestnanosti. Na ÚP v Poprade informovali, že väčší počet ponúk na voľné pracovné miesta nezaznamenali, zväčša ide o jedno, maximálne tri voľné pracovné pozície za mesiac.
 

Vyberte región